ua
Публікації
Оренда авто в Україні
Назад до списку

Автомобільні шини з кукурудзи та рису: а так можна було?

Автомобільні шини з кукурудзи та рису: а так можна було?
Навіть виробники автомобільних шин спантеличилися питанням збереження природи та екологічності свого виробництва. Всесвітньо відома компанія Michelin зайнялася пошуками нових, більш екологічних способів створення своєї продукції, які зменшили б шкоду для навколишнього середовища.

До складу сучасних шин французького виробника входять понад 200 різних компонентів широкого спектру, у тому числі натуральний та синтетичний каучук, метал, текстиль, армуючі агенти та інше. Всі вони підібрані таким чином, щоб у зв'язці ідеально взаємодіяти один з одним, забезпечувати збалансовану продуктивність з точки зору безпеки, комфорту та мінімального впливу на навколишнє середовище.

Тепер компанія хоче якщо не відмовитись від цих агресивних компонентів, то хоча б знайти їм альтернативні, більш безпечні для природи матеріали для виробництва шин. Наприклад, один з компонентів, що отримується з нафти, хочуть виготовляти з біомаси (дерев'яних відходів, рисового лушпиння, кукурудзяної соломи). З б/у покришок планують витягувати технічний вуглець, ширше використовувати вторинний ПЕТ-пластик та переробляти полістирол.

Компанія поставила перед собою та партнерами завдання зробити покришки на 100% екологічними до 2050 року. І над цим проектом працюють понад 6000 людей по всьому світу та низка компаній-партнерів. Axens та IFP Energies Nouvelles планують робити бутадієн з рисового лушпиння та кукурудзяної соломи, у Pyrowave готові надати регенерований стирол з переробленого полістиролу, Carbios – технології отримання регенерованого текстилю із пластикових ПЕТ-відходів, а Enviro буде виробляти техвуглець із перероблених покришок.