ua
Публікації
Оренда авто в Україні
Назад до списку

Розумне крісло проти п'яного водія

Розумне крісло проти п'яного водія
Тепер виявити п'яного водія за кермом зможе не лише пильний сусід чи співробітник ДПС, але ще й розумне крісло – нова розробка японських вчених

Деякі моделі сучасних автомобілів оснащені системами моніторингу стану водія. За допомогою камер у салоні машини та датчиків на рульовому колесі можна легко проаналізувати стан людини. Так, інформація про міміку та наявність зорового контакту може виявити ознаки сонливості чи неспання.

Інші, досконаліші технології також використовують зовнішні камери. Вони «бачать», як машина поводиться в заданій смузі руху, подає сигнал тривоги, коли авто починає коливатися та виляти на дорожньому полотні.

Але нова розробка використовує зовсім інший підхід до «тіла». Японські дослідники Національного інституту передових промислових наук і технологій наполягають на тому, що більшість розумних автоасистентів мають серйозні недоліки. І наявність внутрішніх або зовнішніх камер моніторингу тут ні до чого. На точність систем впливає час доби, опади та інше. Щоб зробити моніторинг максимально точним та незалежним від зовнішніх факторів, технологи створили «розумне» автомобільне крісло.

Фішка такого крісла в наявності термостійких датчиків та датчиків тиску. Вони і визначають стан водія: чи він спить за кермом, наскільки дієздатний і рухливий. Для контролю за положенням його тіла датчики встановлюються в спинці або сидінні крісла. Зібрана за допомогою датчиків інформація показує частоту серцевих скорочень та дихання. Також датчики дозволяють стежити за поставою, відхиленнями тіла убік, що може стати сигналом про неадекватний/сонний стан людини.

Така технологія може використовуватися в авто нового більш просунутого покоління. Наприклад, якщо самоврядний автомобіль виявить, що його водій заснув, перебуває у стані алкогольного сп'яніння, а його життєві показники говорять про недієздатність, тоді машина може автоматично спричинити швидку допомогу. Далі транспортний засіб “накаже” водієві зупинитися. Спеціальні п'єзоелектричні датчики працюють навіть за високих температур, це забезпечує конструкція для захисту системи та забезпечення працездатності при температурі до 120 С.