ua
Публікації
Оренда авто в Україні
Назад до списку

Відродження легендарного «Ікаруса»

Відродження легендарного «Ікаруса»
Дебют нового електричного автобуса Ikarus-CRRC CityPioneer відбувся у угорському місті Секешфехервар. Це в прямому розумінні батьківщина та місце збирання легендарного атвобуса. На заводі «Ікаруса» зараз готують до випуску першу партію із сорока автобусів.

Директор компанії Ikarus Jarmutechnika Kft. Золтан Танко повідомив, що це спільний проект із китайськими партнерами – компанією CRRC. Вартість нового електричного автобуса поки що не повідомляється, як і точну дату старту продажу. Проте виробник розповів, що бюджет проекту електроверсії "Ікарус" становив 841 млн форинтів, що дорівнює приблизно 80,8 млн грн.

Щодо технічних показників, то у новій версії автобуса передбачена низька підлога для маломобільних людей, її обладнають електромотором на 326 к.с. або 240 кВт, літієво-іонними батареями ємністю 33 кВт/год, а місткість розрахована на 76 пасажирів. Повна зарядка акумулятора електробусу "Ікарус" вистачить на 200-260 км ходу.

Виробник планує випустити до 31 березня 2023 кілька нових модифікацій "Ікаруса" із різною довжиною корпусу. Ідея відновити виробництво легендарного автобуса під маркою Ikarusbus належить угорському підприємцю Габору Селешу, він і займається цим процесом відродження.

Нагадаємо, що "Ікарус" опинився у руках французів наприкінці 1999 року. Тоді легенду угорського автопрому викупив гурт Irisbus, що належить Iveco. Але на цьому шлях автобуса перервався. А сам завод у Секешфехерварі, де збирали «Ікарус», у 2003 році закрили через нерентабельність. Те саме сталося із заводом і в Будапешті у 2007 році. Тоді ж Iveco продала підрозділ угорській групі Muszertechnika, але це не врятувало ситуацію. Роками пізніше компанія Ikarus Jarmutechnika Kft. викуповує права на бренд та логотип "Ікаруса", а в подальшому реалізувала ідею щодо відродження легендарної марки автобусів.